Skip to content
Øvelsesvideo:

Akutt

En akutt skade er en skade som oppstår som følger av en takling, fall eller lignende hvor smerten oppstår med en gang eller i løpet av et par timer. I akuttfasen (0–48 timer etter skaden inntraff) er målet å begrense blødningen/hevelse og redusere smerte. Behandlingen følger POLICE-prinsippene for akutt skadebehandling, og inkluderer også avlastning med krykker. For å begrense blødningen er det viktig å starte akuttbehandling med kompresjon rett etter skadetidspunktet. Da tar rehabiliteringen kortere tid.

Så fort som mulig og minst etter 48 timer bør man begynne å bevege og gradvis belaste det skada området igjen. Den skadde bør oppsøke fysioterapeut så snart som mulig. En fysioterapeut kan gi detaljerte instruksjoner om rehabiliteringsøvelser, samt vurdere om man bør bruke teip og støtteskinne. Forskningen viser at treningsbehandling gir god effekt, og operasjon blir svært sjelden anbefalt.

P – Protect/Beskytte: Slutt med aktiviteten som gjør vondt (gå av banen eller stopp treningen)
OL– Optimal Loading: Beveg/belast det skadde området innenfor smertegrensen så raskt som mulig, men unngå smertefull belastning.
I – Is: For å dempe smerten
C– Compression: Det VIKTIGSTE tiltaket rett etter en skade. Hold kompresjon på i 48 timer for å minimere hevelsen og forkorte rehabiliteringen. Det er ofte hevelsen som forsinker oss i etterkant…
E– Elevation: Hev det skadde området over hjertehøyde når du hviler for å minimere hevelsen.

Oppsøk fysioterapeut i løpet av 2-3 dager for å få en undersøkelse og riktige tiltak for å komme raskest mulig tilbake i normal trening. Vi hjelper deg også med alternativ trening i perioden du er skadet. Det er ALDRI smart å ta fri fra trening ved skade, det øker bare sjansene for nye skader når man returnerer til normal trening. Les mer om dette under belastningsskader.

Kilde: Skadefri.no


Belastningsskade

Belastningsskader oppdages ofte av at smertene/plagene kommer snikende og har som oftest sin årsak i “FOR MYE, FOR FORT MED FOR LITE HVILE”. Typiske årsaker er for hard trening ukene etter sykdom, ferie eller lignende avbrekk fra normal trening. For store variasjoner i belastning, både for mye og for lite trening i forhold til uken før og etter har vist seg å gi økt risiko for skade.

Når skal du gå til undersøkelse hos fysioterapeut? Vårt forslag er å gå til fysioterapeut hvis det oppstår smerte i forbindelse med trening som ikke går over i løpet av en uke eller to. Hvis smertene hindrer normal trening og/eller bare blir verre og verre bør man oppsøke fysioterapeut tidligere.

Om hvordan du unngår belastningsskader kan du lese om HER.


Forsikring

På Fredrikstad Idrettsmedisin er alle behandlere godkjente av de fleste private behandlingsforsikringer. Ta kontakt med oss på skade@frim.no eller 48844084
for å vurdere skaden og eventuelt behov for videre behandling. Vi hjelper dere også med utfylling av skademelding ved behov.

Barn under 13 år: Gå til idrettshelse.no – Ikke velg idrett, men trykk på barn under 13 år. Fyll ut skadeskjema etter beste evne. Skadetelefonen tar kontakt innen to virkedager, det er viktig at en presiserer ønsket/behov for undersøkelse/behandling av fysioterapeut i denne samtalen.

Håndball og Turn: Gå til idrettsforsikring.gjensidige.no – Logg deg på med BankID – Meld idrettsskade – Velg idrett og fyll ut skademeldingsskjema. Der finner du også vilkårene til alle idrettene som dekkes av Gjensidige.

Fotball, ishockey, innebandy, Svømming: Gå til idrettshelse.no – Fyll ut skadeskjema etter beste evne. Skadetelefonen tar kontakt innen to virkedager, det er viktig at en presiserer ønsket/behov for undersøkelse/behandling av fysioterapeut i denne samtalen.


Forespørsel om time eller forsikring?

Fyll ut skjema og vi kontakter deg så raskt vi kan! Senest neste virkedag.